Zijkanaalpomp

De zijkanaalpomp is op zich staand model pomp. Het is een speciaal type centrifugaalpomp; de waaier is een soort schoepenrad, zoals op de schetsen hieronder te zien. Hierbij is het pomphuis zo gevormd dat de intrede een goede onderdruk (lees zuigdruk) levert. Via een uittrede door het huis (zie op de linker schets) wordt de vloeistof naar de uittrede gestuurd.
Aanvraagformulier

Ga voor reparatie, service en onderhoud aan pompen of verkoop van pompen naar het

Aanvraagformulier
Andere pompsystemen

Hieronder een doorsnede voorbeeld van een (enkeltraps) zijkanaal van een veelvoorkomend type.

Enkel- of meer waaierpomp

Een zijkanaal pomp kan in een enkel- of een meer waaierpomp worden geleverd. Hierbij krijgt iedere waaier een eigen huis met een zelfde uittrede door het huis. Bij een zijkanaalpomp is overigens hetzelfde principe van toepassing als een meertraps pomp.
De eerste waaier (op de doorsnede de meeste rechtse waaier) heeft als functie de initiële aanzuig van de vloeistof. De uittrede van de eerste waaier zou bij een enkel waaier pomp direct (door het pomphuis) naar de pers worden uitgevoerd.
In het geval van een meertraps pomp wordt de uitvoer naar de zuig van de tweede opvolgende waaier gestuurd. Met als gevolg dat hierdoor de druk wordt verhoogd, de persdruk van de eerste waaier is de zuigdruk van de tweede waaier. Deze tweede waaier zal hierboven op een drukverhoging genereren, dit proces herhaalt zich bij iedere opvolgende waaier.

Capaciteit en druk

Heel simpel voorgesteld: als per waaier bij een bepaalde capaciteit een druk van 3 bar kan worden gerealiseerd, dan zou de druk bij vijf waaiers, 5 x 3 bar is 15 bar kunnen zijn als er geen drukverliezen op zouden treden. Aangezien dit wel het geval is, zal de pomp bij elke extra volgende waaier een exponentieel drukverlies laten zien. Bij voldoende aantallen waaiers zal erop een bepaald moment geen echt meetbare drukverhoging meer worden gegenereerd.
In vergelijking met meertraps pompen hebben hoge druk pompen een over het algemeen een kleinere doorlaat in de waaiers waardoor er meer druk bij een lagere capaciteit wordt gegenereerd.

Horizontale en verticale zijkanaal pompen

Zijkanaal pompen zijn er zowel in horizontale als in verticale uitvoeringen; hierbij is de horizontale de meest voorkomende uitvoering.

Ook voor dit type pomp geldt dat de pomp is te verdelen in drie delen:

  • De lager-stoel;
  • De as-afdichting(en);
  • Het vloeistofdeel;

Merken zijkanaal pompen

De ervaring die wij hebben met de zijkanaal pompen in onze reparatie werkplaats zijn van onder andere KSB, SIHI-Sterling,Travaini en vrijwel iedere andere pompfabrikant of leverancier. Lees verder op de pagina merken pompen >>

WRI-TECH bv werkt voor een groot aantal opdrachtgevers, van kleine ondernemingen tot grote landelijke en internationale industriebedrijven. Het succes bij bestaande klanten geeft ons weer ruimte om dit ook voor andere bedrijven te realiseren. Ons doel is om samen met onze klanten een wederzijds loyale werkrelatie op te bouwen waarbij voor beiden een winst wordt gerealiseerd.

Referenties

'De samenwerking met WRI-Tech is iets waar wij al jaren dankbaar gebruik van maken en die ons uitermate goed bevalt.’

Grethe van Geffen; bestuursvoorzitter DuPont Chemical
Meer referenties over WRI-Tech
  • Bezoek ons
  • Molenwerf 23A
  • 1911 DB Uitgeest
Google Maps
Aanvraagformulier

Voor reparatie, service, onderhoud of verkoop van pompen? Klik dan hier:

Naar het aanvraagformulier
Copyright © 2022 WRI-Tech Industrial Services B.V. - Alle rechten gereserveerd
Algemene voorwaarden | Privacy reglement
Website: 7W Internet Marketing